woensdag 25 januari 2012

[CD recensie] Chevelle | Hats off to the bull

ONBEKEND Chevelle is een vrij ongekende band in Nederland. Dat komt hoofdzakelijk doordat ze muziek maken die we (lees: de Nederlanders) niet trekken, althans een groot gedeelte ervan. Daarnaast is het ook nog eens een band die nooit optredens doet in Nederland of elders in Europa. Zij gaan voor succes in eigen land, de VS.

SOUNDTRACK Ik kwam de band voor het eerst tegen op een soundtrack van een film, welke dat was? Geen idee meer. Maar de soundtrack was geweldig met o.a. dus Chevelle. Toentertijd downloadde ik nog wel eens en leerde zo hun muziek kennen. Nu zijn we 10 jaar verder en koop ik de originele cd's van deze gasten. Hoezo is downloaden slecht voor de muzikanten? Als je goed genoeg bent...

LICK Nu dus een nieuwe cd. Voor 12 dollar inclusief verzendkosten uit de VS laten komen, omdat dat veel goedkoper is dan een cd uit eigen land te laten komen(!!). De cd begint gelijk met een strakke 'lick' en de toon is gelijk gezet. Veel gitaarwerk, strakke percussie, spannende wendingen en een hele aparte stem. Juist daarom bevalt mij de band zo goed. 

BALLAD Vanaf de eerste tonen raggen ze er dus lekker op door, met flink wat wisselingen in snelheid en stemgeluid. Tot nummer 10. Daar is ineens een ballad. Een rustig en ingetogen liedje die niet zou misstaan tussen al het sing en songwriter geweld dat nu de hitlijsten teistert. Een mooi intermezzo in een verder redelijk ruig album. Toppers naar mijn mening: Hats off the bull, Face to the floor en dus de ballad, Prima Donna.

NU METAL Het is aan de zanger te danken dat Chevelle geen dertien in een dozijn band is (geworden). Het geluid is herkenbaar en doet me denken aan het uitgestorven gewaande Nu Metal. Chevelle bewijst dat dit nog niet zo is. Er is wel evolutie geweest, het klinkt spannender, rauwer en intenser dan de muziek van pakweg twaalf/dertien jaar geleden. Gelukkig maar.

STERREN ******* [7/10]




TRACKLISTING

[01] Face to the Floor
[02] Same Old Trip
[03] Ruse
[04] The Meddler
[05] Piñata
[06] Envy
[07] Hats off to the Bull
[08] Arise
[09] Revenge
[10] Prima Donna
[11] Clones

Geen opmerkingen:

Een reactie posten